Ien- ja kiinnityskudossairaudet

Punoittavat, helposti harjatessa verta vuotavat ikenet ovat merkki ientulehduksesta eli gingiviitistä. Ientulehduksen aiheuttavat bakteerit, jotka muodostavat hampaiden pinnoille ja ikenen alle bakteerimassaa eli plakkia, josta osa kovettuu hammaskiveksi.

Ien- ja kiinnityskudossairaudetHoitamaton ientulehdus voi edetä syvemmälle, jolloin hammasta kiinnittävät rakenteet alkavat tuhoutua. Tällöin sairautta kutsutaan parodontiitiksi. Hampaat voivat alkaa heilua ja hammasvälit suurentua. Hoitamaton sairaus saattaa johtaa jopa hampaan irtoamiseen. Lisäksi tällainen bakteeritulehdus voi olla riskitekijä joillekin yleissairauksille. Parodontiitti aiheuttaa harvoin voimakasta särkyä tai kipua. Kiinnityskudosmuutokset tapahtuvat huomaamatta ikenen alla. Siksi säännöllinen kiinnityskudosten tutkiminen on tarpeellista.

Suomalaisessa väestössä gingiviitin ja parodontiitin esiintyvydet ovat 74% ja 64% (Terveys 2000). Ien- ja kiinnityskudossairauksien yleisimmät riskitekijät ovat puutteellinen suuhygienia ja tupakointi.

Huolellinen, säännöllinen harjaus ja hammasvälien puhdistus vähentää bakteerimassan määrää, mutta suuhygienistiä tai hammaslääkäriä tarvitaan poistamaan hammaskivi ja neuvomaan yksilöllisesti hampaiden puhdistuksen nikseissä. Vaikeimmissa tapauksissa hoidon suorittaa ien- ja kiinnityskudossairauksiin erikoistunut hammaslääkäri.